.

 

w w w . s t a c h t e s . c o m

Λογο-Στάχτες

(παρουσίαση συνεργατών/συντελεστών)

Συνεργάτες: Λ έως Ω

Τα ονόματα είναι με Λατινική ή Ελληνική αλφαβητική σειρά:- Γιάννης Λειβαδάς ~ Διονύσης Λεϊμονής ~ Νίκος Λέκκας ~ Νίκος Λεμονής ~ George Le Nonce ~ Ν.Γ. Λυκομήτρος ~ Νιόβη Λύρη ~ Ελένη Λυσικόμος ~ Δημήτρης Μανής ~ Χρήστος Μανωλάχης ~ Χρύσα Μαστοροδήμου ~ Έλενα Μαρή-Van der Sluis ~ Λίλη Μιχαηλίδου ~ ~ Γιώργος Μίχος ~ Γιώργος Μποϊλές ~ Ελένη Νανοπούλου ~ Κώστας Νησιώτης ~ Σοφία Νικολαΐδου ~ Σωκράτης Ξένος ~ Δημήτρης Παλάζης ~ Παυλίνα Παμπούδη ~ Σπύρος Παπαδόπουλος ~ Έκτωρ Πανταζής ~ Γρηγόρης Πανταζόπουλος ~ Κωνσταντίνος Γ. Παπαευσταθίου ~ Σωτήρης Παστάκας ~ Θεόφιλος Πασχαλίδης ~ Βαγγέλης Πεταλάς~ Μαρία Πετρίτση ~ Νέστορας Πουλάκος ~ Γ. Πυρόβαλης ~ Βαγγέλης Ραπτόπουλος ~ Μαρίνα Ροδιά ~ Σωτήρης Σελαβής ~ Σταυρούλα Σκαλίδη ~ Νίκος Σουβατζής ~ Πέλα Σουλτάτου ~ Κώστας Σπηλιώτης ~ Αλέξης Σταμάτης ~ Eλένη Στασινού ~ χάρη σταθάτου ~ Μιχάλης Στειακάκης ~ Νικόλαος Σφαμένος ~ Γιώργος Τζεβελεκάκης ~ Ιωάννης Τσιουράκης ~ Μάκης Τσίτας ~ Γιάννης Φαρσάρης ~ Χρήστος Φασούλας ~ Γιάννης Φιλιππίδης ~ Στράτος Φουντούλης ~ Πάτροκλος Χατζηαλεξάνδρου ~ Κώστας Χατζηζαμάνης ~ Σεραφείμ Χατζόπουλος ~ Κατερίνα Χρυσανθοπούλου ~ Λίτσα Χατζοπούλου --> Συνεργάτες (Α έως Κ) ---->

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΑΣ ΣΤΙΣ "ΛΟΓΟ - Σ Τ ά Χ Τ Ε Σ"

αρχή σελίδας

Γιάννης Λειβαδάς

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε το 1969 στην Καλαμάτα. Πέρα από εκδότης, βιβλιοπώλης, αρθρογράφος και μεταφραστής έχει εργαστεί σε δεκάδες άλλους ετερόκλιτους τομείς. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί επίσης στον αμερικανικό, τον γαλλικό, τον κροατικό, τον ινδικό και τον ιρλανδικό λογοτεχνικό τύπο.

Βιβλιογραφία:
Εξπρεσιονιστική Ανάδραση [πλακέτα] (Άκρον 2000).
Απόδειξη Λιανικής Ποίησης (Άκρον 2002).
Παράρτημα Εύκρατης Συγκίνησης (Ίνδικτος 2003).
Νοέμβριος στον κόσμο / November In the World[πλακέτα] (Άκρον 2004).
Οι Κρεμαστοί Στίχοι της Βαβυλώνας (Μελάνι 2007).
John Coltrane & 13 Ποιήματα για την Τζαζ (Απόπειρα 2007).
John Coltrane & 15 Poems for Jazz(C.C. Marimbo, Berkeley-California 2008).
Άπτερος Νίκη-Μπίζνες-Σφιγξ (Ηριδανός 2008).
40α [πλακέτα] (Αθήνα 2009).
Ξέρω πως είσαι κάθε τι [πλακέτα](Αθήνα 2010).
The Star Electric Space/An International Anthology Of Indie Writers [ανθολογείται με 4 ποιήματα] (Graffiti Kolkata, India 2010).
The Margins Of A Central Man (Graffiti Kolkata, India 2010).
livadas.blogspot.com/

 

αρχή σελίδας

Διονύσης Λεϊμονής

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκα στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας στις 18 Αυγούστου του 1969. Το 1987 πήρα μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις επιτυγχάνοντας την εισαγωγή μου στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων στο φιλολογικό τμήμα με υποτροφία.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας ασχολήθηκα με ιδιαίτερα μαθήματα στην πόλη του Βόλου και μετά την απόλυσή μου από το στρατό εργάστηκα για έξι χρόνια από τον Αύγουστο του 1994 έως και το καλοκαίρι του 2000 σε κεντρικό φροντιστήριο της πόλης του Βόλου(φροντιστήρια Τσιλίκα). Από το Σεπτέμβρη του 2000 και για οικογενειακούς λόγους έζησα και εργάστηκα στο Καρλόβασι Σάμου. ΄Όλα αυτά τα χρόνια από μικρή ηλικία ασχολούμαι με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων που όμως ως πρόσφατα δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Από το 2004 διορίστηκα και υπηρετώ στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου. Το 2004 κέρδισα το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό λογοτεχνίας που διοργάνωσε ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών με το διήγημα «Ζωή απ’ τα χαλάσματα» Φέτος κυκλοφορεί το πρώτο μου μυθιστόρημα από την Πανελλήνια ΄Ενωση Συνεργασίας Νέων Λογοτεχνών με τίτλο η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Πολλά ακόμα έργα μου παραμένουν ανέκδοτα. Στη Σάμο για δυο χρόνια αρθρογραφούσα ως κανονικός συντάκτης με δική μου στήλη στην εφημερίδα «Σαμιακή Ηχώ». Σήμερα αρθρογραφώ ως αναγνώστης στη «Θεσσαλία», στην «Πρώτη», και τον «Ταχυδρόμο» του Βόλου, Τη «Σαμιακή» της Σάμου, στα «Νέα του Αιτωλικού» στη γενέτειρά μου, στο περιοδικό «Πάπυρος» της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Συνεργασίας Νέων Λογοτεχνών που εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη και κυκλοφορεί σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, στο περιοδικό «Ραπόρτο» που εκδίδεται στη Ζάκυνθο. Συχνά κάνω δημοσιεύσεις σε δικτυακά περιοδικά όπως το Code στον Πειραιά, το «λέξημα», το «Πνεύμα», το «Chios news”, στην “έδρα”, στο “Samos net”.

.
αρχή σελίδας

Νίκος Λέκκας

Σύντομο Βιογραφικό: Ξαμοληθείτε ανθρωπάρια του κερατά και μαζεύετε το κομ-ΜΟΥΝΙ το γιο σας που τσαμπουκαλευέτε με τους αριστεριστές, δήθεν υπερασπιζόμενος κοινωνικά παθογεννής ομάδες, και μπρεκουλιάζει με περιθωριακούς ιδεολόγους και καθοδηγητές πέριξ της κακόφημης συνοικίας των Εξαρχείων υποδυόμενος ρόλο που μόνο στο ποιητικοπεριθωριακό μη- κατεστημένο μπορούν να του χρεώσουν. Τελευταίως δε κατά την περίοδο της λεγόμενης τρομοκρατικής λαγνείας υπερασπίζεται αιμοσταγής δολοφόνους που σκοπό είχαν την στρατολόγηση και την διάδοση των αιματηρών τους διαθέσεων και προς την νέα γενιά προσπαθώντας είτε να δημιουργήσουν μια γιορτή δήθεν ουμανισμού είτε μια γιορτή όπως ο βιογραφούμενος θέλει να πιστεύει.
Το πάρων ήταν μια κλήση αστικού τηλεφώνου από την αντιτρομοκρατική προς την κηδεμόνα μου, που από τους μπάτσους κρίθηκε ότι μου χρειάζεται - αν και είχα περάσει προ πολλού το έτος ενηλικίωσης- μιας και εκείνη την εποχή νοσηλευόμουν στο μητροπολιτικό θεραπευτήριο ευρύτερα γνωστού και ως METROPOLITAN προς ίαση των βασικών μου ελαττωμάτων: καταθλιπτικός, χασικλής, εκτός εποχής, εγωκεντρικός, αμφιφυλόφιλος, αλκοολικός και πρεζάκι.

.

αρχή σελίδας

Νίκος Γ. Λεμονής

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε στον Πειραιά στα 1967. Μεγάλωσε στο Μεταξουργείο και τέλειωσε το 2ο Λύκειο της Αθήνας . Σπούδασε διπλωματική ιστορία και δραματουργία στο πανεπιστήμιο της Bologna στην Ιταλία , καθώς και ιταλική γλώσσα και πολιτισμό στο Ιταλικό Μορφωτικό Ίδρυμα της Αθήνας. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ποιήματα , άρθρα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα , την Ιταλία και την Ισπανία.

.

αρχή σελίδας

George Le Nonce: Πεζογραφία

Σύντομο Βιογραφικό: Ο George Le Nonce είναι 39 ετών και ζει στην Αθήνα.

Δικτυακός τόπος: http://lenonce.wordpress.com
---

 

 

αρχή σελίδας

Ν.Γ. Λυκομήτρος: Λογοτεχνία

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακό στη Μετάφραση-Μεταφρασεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει ένα θεατρικό έργο και διηγήματα που έχουν δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο. Το 2010 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Ιχνηλάτες του Τέλους" από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Είναι διαχειριστής του ιστολογίου «Ο Ήχος της Απώλειας» (http://www.the-sound-of-loss.blogspot.com/).

.

αρχή σελίδας

Νιόβη Λύρη: Πεζογραφία

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε κλασική φιλολογία. Από το 1995 περίπου ασχολείται συστηματικά με το γράψιμο. Έχουν εκδοθεί ως τώρα τρία μυθιστορήματα με την υπογραφή της, το Μαχαίρι στην μπότα (Οδυσσέας, 1997), Οι εθελοντές (Ελληνικά Γράμματα, 2003) και το Πρωινό Ιντερσίτυ (Εστία, 2006). Επίσης μπορείτε να διαβάσετε ανέκδοτα έργα της στο blog της: http://niovilyri.wordpress.com

 

.

αρχή σελίδας

Ελένη Λυσικόμος: Ποίηση

 

 

 

 

.

αρχή σελίδας

Δημήτρης Μανής: Ποίηση

Σύντομο Βιογραφικό: 29 ετών. Είμαι ο άρχοντας της εγκατάλειψης, έχω ταλέντο σε αυτό και το κάνω συστηματικά. Οτιδήποτε ξεκίνησα στη ζωή μου τελείωσε πρόωρα. Είναι μια ένδειξη διαμαρτυρίας για την φυσιολογική μου γέννηση.

Αν είχα γεννηθεί πρόωρα ίσως όλα τα υπόλοιπα να είχαν γίνει κανονικά. Ταυτόχρονα ψάχνω, ψάχνω μανιωδώς, ψάχνω απεγνωσμένα. Ψάχνω το βάθος πίσω από τις λέξεις αλλά το γαμημένο το χαρτί είναι επίπεδο.

.

αρχή σελίδας

Χρύσα Μαστοροδήμου

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε το 1973 στην Κρανέα Ελλασόνος του ν. Λάρισας. Σπούδασε Παιδαγωγικά και μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Ειδική Αγωγή.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και διορθώτρια περιοδικών ενώ από το 1999 εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Ζει στη Λάρισα. Είναι παντρεμένη με τον εκπαιδευτικό Χαδουλίτση Ιωάννη και έχει μια κόρη.
Γράφει από τα παιδικά της χρόνια. Άρθρα και ποιήματά της δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νουμάς» που εκδίδεται στον Πύργο Ηλείας.
Το 1993 κέρδισε έπαινο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Κορινθίας στη Σαλαμίνα για τα ποιήματά της: «Νιότη», « Ειρήνη», « Αφιέρωμα στο σύγχρονο άνθρωπο».Το 2007 προκρίνεται στους δελφικούς αγώνες με το ποίημα: « Φλεβάρης». Το Σεπτέμβριο του 2007 της απονέμεται τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα: « Ειρήνη, πανανθρώπινο αγαθό» ποίημα το οποίο περιλαμβάνεται στην ομώνυμη ποιητική συλλογή της Αμφικτιονίας Ελληνισμού. Την άνοιξη του 2007 συμμετέχει με ποιήματά της στη συλλογική έκδοση «Ερωτικός Μάιος». Το 2008 επιλέγονται από την Εμπειρία Εκδοτική τα ποιήματά της: « Απρίλης» και « Παρένθεση» για το ημερολόγιο του 2008: «Κι εγώ θα σ’ αγαπάω κάθε μέρα». Από το 2008 είναι μέλος της Αμφικτιονίας Ελληνισμού. Από το 2009 είναι μέλος της Π.Ε.Λ.Τ. και της ΕΛΟΣΥΛ (ένωση λογοτεχνών Λάρισας).
Στις αρχές του 2009 βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ενωση λογοτεχνών με το Α’ Βραβείο Ποίησης για το ποίημά της: «Διερμηνείς».
Το 2009 κυκλοφόρησε  η πρώτη της ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Διερμηνείς». Πηγές έμπνευσης τα κοινωνικά προβλήματα, η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, η αιώνια μάχη του ανθρώπου με το χρόνο, η φύση και ο έρωτας.

.

αρχή σελίδας

Χρήστος Μανωλάχης: Ποίηση

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στη Θάσο. Το 1998 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών). Απο το 2000 ζει και εργάζεται στη Βέροια ως καθηγητής πληροφορικής στη Τεχνική Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο. Τα "Αντίρροπα Ποτάμια" είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή που εκδόθηκε ιδιωτικά, εκτός εμπορίου.

.

αρχή σελίδας

Έλενα Μαρή – Van der Sluis : Λογοτεχνία

Σύντομο Βιογραφικό:Λίγα πράγματα για εμένα: Είμαι γεννημένη το 1981, στην Κέρκυρα. Μετακόμισα στο Λονδίνο στα 19 μου, αρχικά για σπουδές. Σπούδασα ψυχολογία και ειδικεύτηκα στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. Εργάστηκα με νέους και άτομα με ψυχικές παθήσεις. Παράλληλα με τις σπουδές και την εργασία έκανα οικογένεια, και τον Αύγουστο του 2008, έπειτα από 8 χρόνια στο Λονδίνο μετακομίσαμε οικογενειακώς στη Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές. Εδώ εργάζομαι ως ψυχοθεραπεύτρια σε ιδιωτική πρακτική, και σαν εθελόντρια επόπτης και αξιολογητής  (?) σε ένα σχολείο για παιδιά του δρόμου, όπου προσπαθώ να δημιουργήσω  ένα πρόγραμμα για τη ψυχική στήριξη των παιδιών.

αρχή σελίδας

Λίλη Μιχαηλίδου: Ποίηση

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε στη Λευκωσία όπου ζει και εργάζεται. Παρακολούθησε Γραμματειακές Σπουδές και Δημόσιες Σχέσεις.
Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: Η Αλχημεία του Χρόνου (Γκοβόστης 2001) Ανάγλυφα Σχήματα και Δρόμοι… (Γκοβόστης 2003) Ανάμνηση μιας Ανατολής (Γκοβόστης 2004-δίγλωσση έκδοση)
Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά όπως: ‘Νέα Εποχή’, ‘Άνευ’, ‘Παρέμβαση’, ‘The Circle’, ‘Action Poetique’, ‘Oteki Sizler’, κ.ά. και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά και Τούρκικα.
Ήταν κύριο μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της εκδήλωσης ‘Παράσταση Πολυμέσων Συναισθησία’ (Θεατράκι ΡΙΚ - Μάιος, 2003) στην οποία πήραν μέρος Kύπριοι και Έλληνες ποιητές. Επίσης συνδιοργανώτρια της Ποιητικής Βραδιάς ‘Η Άλλη Διάσταση’
(Ίδρυμα Άρτος - 21 Μαρτίου 2006 / Διεθνής Ημέρα Ποίησης), στην οποία πήραν μέρος Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ποιητές. Έλαβε μέρος σε ποιητικές βραδιές και παρουσιάσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως:
Πανεπιστήμιο Bilgi - Κωνσταντινούπολη, Νοέμβριος 2003
Ιntercollege - Βιβλιοπωλείο Κοχλίας - Λευκωσία, Μάρτιος 2004
Πολιτιστικό Κέντρο Νεχρού - Λονδίνο, Μάιος 2004
Κέντρο Μεταφραστών - Ρόδος, Ιούνιος 2004
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου - Κωνσταντινούπολη, Οκτώβριος 2005
Σπίτι της Κύπρου - Αθήνα, Φεβρουάριος 2006
Σουηδική Πρεσβεία - ‘Poetry Encounter’ -
Καστελιώτισσα - Λευκωσία, Απρίλιος 2006
Πανεπιστήμιο Κύπρου - Λήδρα Palace - Λευκωσία, Απρίλιος 2006
Ινστιτούτο Γκαίτε - Ποίηση Γυναικών - Λευκωσία, Μάιος 2006

.

αρχή σελίδας

Γιώργος Μίχος: Λογοτεχνία

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε στα ιστολόγια...Δηλώνει Αλβανός της δεκαετίας του '70 και ως περσόνα διδάσκει αρχαία ελληνικά στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας.

Δικτυακός τόπος: http://giorgosmixos.blogspot.com

 

.

αρχή σελίδας

Γιώργος Μποϊλές: Λογοτεχνία

Σύντομο Βιογραφικό: Ζω και αναπνέω 37 χρόνια στον τόπο που γεννήθηκα, στην αγαπημένη μου Αθήνα.
Λένε, ό,τι για να γράψεις, για να έχεις έμπνευση, πρέπει να περνάς κάτι μεγάλο στη ζωή σου. Κάτι σημαντικό, που σε συντάραξε συθέμελα. Μία μεγάλη λύπη ή μία μεγάλη χαρά.
Προσωπικά, περνάω και τα δύο. Και μεγάλη λύπη και μεγάλη χαρά. Και τα δύο γεννώνται από το ίδιο το γεγονός. Και τα δύο είναι απόρροια του ιδίου γεγονότος. Κάτι σαν αρχή και τέλος. Κάτι σαν τέλος και αρχή.
Θα αφήσω να μιλήσουν οι λέξεις, οι προτάσεις, οι παράγραφοι. Αυτές, θα τα πουν καλύτερα. Αυτές, ξέρουν καλύτερα. Εγώ δεν είμαι τίποτα μπροστά σ’ αυτές.
Εγώ, απλά γράφω. Εγώ απλά, είμαι ένας Εραστής της Ζωής.
Βρίσκομαι στο προσωπικό μου ημερολόγιο http://yiorgosbs.wordpress.com/

.

αρχή σελίδας

Ελένη Νανοπούλου

Σύντομο Βιογραφικό:Γεννήθηκε στο Άργος. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Τμήμα Οπτικής, σπούδασε Σκηνογραφία - Ενδυματολογία στη Σχολή του Λυκ. Σταυράκου και εργάζεται στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στην επαγγελματική της διαδρομή έχει συμμετοχές ως σκηνογράφος - ενδυματολόγος σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις. Είχε επίσης τη σκηνική επιμέλεια θεατρικής παιδικής σκηνής και σκηνικών σε θεατρικά έργα, τηλεοπτικές ενημερωτικές και πολιτιστικές εκπομπές, παράλληλα και διαφημιστικών εταιρειών, καθώς και την ενδυματολογική επιμέλεια σε γνωστές τηλεοπτικές παραγωγές. Έχει κάνει κουστούμια για το θέατρο και την τηλεόραση. Ιστότοπος: indianmist.blogspot.com

αρχή σελίδας

Κώστας Νησιώτης: Λογοτεχνία

Σύντομο Βιογραφικό: Είμαι μονήρης, μεταφραστής και αυτοεξόριστος στο Λονδίνο. Ασχολούμαι με τη γραφή και ονειρεύομαι ασύστολα.

.

 

.

αρχή σελίδας

Σοφία Νικολαΐδου: Πεζογραφία

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Σπούδασε κλασική φιλολογία (μεταπτυχιακό δίπλωµα Κλασικών Σπουδών Α.Π.Θ.). Έχει μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην παιδαγωγική αξιοποίηση των υπολογιστικών και δικτυακών τεχνολογιών στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Συµµετείχε στην ερευνητική οµάδα που συγκρότησε το Υπουργείο Παιδείας για τη µελέτη των προβληµάτων, τα οποία παρουσίαζε το ισχύον Πρόγραµµα ∆ιδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυµνάσιο (1994-5). Εργάζεται στη µέση εκπαίδευση ως επιµορφώτρια στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας. Κριτικός Βιβλίου στην εφημερίδα "Τα Νέα".


Εργογραφία
Ξανθιά πατηµένη. Αθήνα, Κέδρος, 1997.
Ο φόβος θα σε βρει και θα 'σαι µόνος. Αθήνα, Κέδρος, 1999.
∆ιαδίκτυο και διδασκαλία. Αθήνα, Κέδρος, 2001.
Οκτώ θανάσιµα αµαρτήµατα [συλλογικό]. Αθήνα, Πατάκης, 2001.
Η δηµιουργός. Πληγή από µαχαίρι. Η µύηση. Αγύριστο κεφάλι [συλλογικό]. Αθήνα, Μεταίχµιο, 2002.
Πλανήτης Πρέσπα. Αθήνα, Κέδρος, 2002.
Γρανίτα από λεµόνι [συλλογή]. Αθήνα, Κέδρος, 2003.
Ο µωβ µαέστρος. Αθήνα, Κέδρος, 2006

.

αρχή σελίδας

Παυλίνα Παμπούδη: Λογοτεχνία

Σύντομο Βιογραφικό:Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1948 και κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης και τη Χαλκίδα. Τελείωσε τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε Μαθηματικά στη Φυσικομαθηματική και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ και στο Byam Swaw του Λονδίνου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, πολλά παιδικά βιβλία, έχει μεταφράσει ξένους συγγραφείς και έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.

αρχή σελίδας

Σωκράτης Ξένος: Ποίηση

Δικτυακός τόπος: http://sokzi.blogspot.com

 

 

 

αρχή σελίδας

Δημήτρης Παλάζης: Λογοτεχνία

Σύντομο Βιογραφικό:Ποιητής κατά κύριο λόγο, έχει ασχοληθεί με την πεζογραφία, το δοκίμιο και τη θεατρική συγγραφή. Ποιήματα, πεζά και δοκίμιά του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε περιοδικά, εφημερίδες και στο διαδίκτυο. Έχουν κυκλοφορήσει τέσσερις ποιητικές συλλογές του - η τελευταία, «Το κόκκινο βιβλίο», από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Έχει βραβευθεί στον Θεατρικό Διαγωνισμό του Φ.Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ το 2007 για το θεατρικό του «Σεισμογενής περιοχή». Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

.

αρχή σελίδας

Σπύρος Παπαδόπουλος: Λογοτεχνία

Σύντομο Βιογραφικό: Τα τελευταία 25 (26 πλέον) χρόνια με φωνάζουν Σπύρο Παπαδόπουλο και μου αρέσουν τα βιβλία, ο κινηματογράφος, το θέατρο, τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά τραγούδια, οι Portishead, όλα τα αθλήματα εκτός από το golf, το ούζο, η A. Franklin, o Δ. Σαββόπουλος, οι λαχανοντολμάδες, οι πολύωροι καφέδες στο κέντρο της Αθήνας, το High Fidelity,η Πρωτοπορία κλπ. Δικτυακός τόπος: http://tovytio.wordpress.com

.

αρχή σελίδας

Έκτωρ Πανταζής: Ποίηση

Σύντομο Βιογραφικό: Το 2006 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΛΑΝΩΔΙΟΝ η συλλογή μου με τίτλο: ΒΈΛΟΣ ΣΤΟ ΧΏΜΑ, Έχω επίσης μεταφράσει «Τα πρώτα όπλα του Συμβολισμού» Εκδόσεις, που μπορείτε να βρείτε στη Πρωτοπορία.

.

.

αρχή σελίδας

Γρηγόριος Πανταζόπουλος: Ποίηση

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε το 1958. Σπούδασε φυσικός, και εργάζεται σαν εκπαιδευτικός στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

 

αρχή σελίδας

Κωνσταντίνος Γ. Παπαευσταθίου: Ποίηση

Σύντομο Βιο-γραφικό: Βρέθηκα παρά τρίχα /απ΄ το επέκεινα στο εδώ, /το 1968. /Ζω, τριγυρνάω στην Αθήνα, /λάθρα υπάρχω,/μήνα το μήνα./Τη μέρα στυγνός γραφειοκράτης,/βράδυ λυγρός και υπνοβάτης. /Με οικογένεια και σκοτούρες,/- μα τι τα θες! – καημοί,/πρεμούρες./Εμφανισθείς σαν ξωτικό /το 1998. /Με συλλογή/Έμπλεων¨, λέει,/εκδόσεις Έψιλον’ /ειν΄ Κερκυραίοι!/Έκτοτε χάος και «σαν τα χιόνια»,/να επιστρέφω στα σκόρπια χρόνια. Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1968 και απορώ πώς άλλοι συνομήλικοι ή και μικρότεροι έχουν κάνει τόσα πράγματα στη ζωή τους. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Φιλοσοφική, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Εργάστηκα επί σειρά ετών στην ειδική αγωγή, με άτομα με αναπηρίες. Σήμερα, συμμετέχω στη διαμόρφωση και εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου της επαγγελματικής κατάρτισης και της δια βίου μάθησης στη χώρα μας. Έκανα την πρώτη (και τελευταία;) εμφάνιση στον ποιητικό λόγο το 1998 με τη μικρή συλλογή «Έμπλεων» εκδόσεις Έψιλον, του φίλου Ευριπίδη Κλεόπα, αποτίνοντας φόρο τιμής στον πατέρα μου που έφευγε. Ζω με τη γυναίκα μου και τις δύο κόρες μου στο Μοσχάτο, προσπαθώντας να τις μυήσω στις αξίες της γνώσης αλλά και της αγάπης για τον άνθρωπο, της αλληλεγγύης, της καλοσύνης και της δημιουργικής ματιάς σε ό,τι κι αν κάνεις. Ουτοπία; kpapaef@viva.gr

αρχή σελίδας

Σωτήρης Παστάκας: Λογοτεχνία

Σύντομο Βιογραφικό: O Σωτήρης Παστάκας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1954. Σπούδασε ιατρική στη Ρώμη και ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στο ΨΝΑ (Δαφνί). Από το 1985 εργάζεται ως ψυχίατρος στην Αθήνα. Το 1981 δημοσίευσε για πρώτη φορά τέσσερα ποιήματα στο λογοτεχνικό περιοδικό «Το Δέντρο», (τευχ. 20, Απρίλιος 1981) του οποίου υπήρξε τακτικός συνεργάτης μέχρι το 1987. Από το 1988 είναι τακτικός συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού «Πλανόδιον». Έχει δημοσιεύσει επίσης συνεργασίες στα περιοδικά «Τετράδια Ψυχιατρικής», «Ο κόσμος του βιβλίου», «Το παραμιλητό», «Σπαρμός», «Ποίηση», «Μανδραγόρας», «Νέα Εστία» καθώς και στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Μεταθέσεις». Το 1994 εξελέγη μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Εκδόσεις:
Ποίηση: Το αθόρυβο γεγονός, εκδ. Το Δέντρο, 1986 (β’ εκδ. Πλανόδιον, 2001). Η μάθηση της αναπνοής, εκδ. Πλανόδιον, 1990 (β’ εκδ. 1999, γ’ εκδ. 2001). Ο κοινωνός των αποστάσεων, εκδ. Νεφέλη, 1997 (β’ εκδ. Πλανοδιον,2002). Νήσος Χίος, εκδ. Πλανόδιον, 2002.
Μεταφράσεις: Vittorio Sereni, Ποιήματα, εκδ. το Μικρό Δέντρο, 1981. Sandro Penna, Ποιήματα, εκδ. το Μικρό Δέντρο, 1981. Umberto Saba, Ποιήματα, Πλανόδιον, τευχ.7, 1988.
Ανθολογίες: 42 Έλληνες ποιητές στη Ρουμανική γλώσσα, εκδ. Dacia, Βουκουρέστι 1984, επιμέλεια Δημήτρης Κανελλόπουλος. Ξένη Ποίηση του 20ου Αιώνα, εκδ. Λωτός, 1989, επιμέλεια Μαρία Λαινα . 49 Φωνές, εκδ. Προσπερος 1991, επιμέλεια Τάσος Κορφης. Φωνές 94, εκδ. Προσπερος 1994, επιμέλεια Τάσος Κορφης . Ανθολογία της Θάλασσας, εκτός εμπορίου, επιμέλεια Δημήτρης Γιακουμακης, Αθήνα 1994. Το ύστερο βλέμμα, εκδ. Πατάκης 1996, επιμέλεια Μισέλ Φαις. Επταγραφον, εκδ. Δήμητρα Κέντρο Ενημέρωσης και επιμόρφωσης, εκτός εμπορίου, Λάρισα 1997. Τα ωραιότερα ποιήματα για τον πατέρα, Καστανιώτης, 1998. Παναγιώτης Λιναρδακης, “Domestic Farm”, Μέδουσα 1999, κατάλογος έκθεσης. Η πολλαπλή σκιά του Ομήρου, Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές 1945-2000, CD-rom εκτός εμπορίου, εκδ. ΠΟΕΒ, 2001. World Poetry Today, στο πρώτο τεύχος του διεθνούς περιοδικού Journal of Literture and Aesthetics, July-December 2001. Σκέψου τις ρίζες, Κείμενα Ελλήνων λογοτεχνών του 20ου αιώνα, στην ουγγρική γλώσσα, Βουδαπέστη 2002. Συν Αισθήματα, πολυμορφικό λεύκωμα εκτός εμπορίου, εκδ. «Άσπρο Μαύρο», Αθήνα 2002. Παναγιώτης Λιναρδακης, “Flowers”, Μέδουσα 2003, κατάλογος έκθεσης. Eros>thanatos, poesia greca moderna, Edizioni Ariele Milano, 2003
. Δικτυακός τόπος: http://poiein.gr

.

αρχή σελίδας

Θεόφιλος Πασχαλίδης: Πεζογραφία

Σύντομο Βιογραφικό: Ο Θεόφιλος Πασχαλίδης γεννήθηκε την Πρωταπριλιά του 1974 στη Δράμα. Σπούδασε ηλεκτρονικός ενώ την τελευταία δεκαετία ασχολείται επαγγελματικά στο χώρο του βιβλίου. Από μικρός έλεγε παραμύθια στους γύρω του. Πολύ αργότερα άρχισε να τα μεταφέρει σε έντυπη μορφή. Κάποια από αυτά βρήκαν στέγη σε underground περιοδικά και fanzines καθώς και σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες όπως το διήγημα του «Θανάτω Θάνατο Πατήσια» στην Άτυπη Λέσχη Νέων Λογοτεχνών (http://lesxi.elogos.gr).Tο τελευταίο του διήγημα (τρόμου) με τίτλο «Smells like teen spirit» πρόκειται να δημοσιευθεί στο προσεχές τεύχος του περιοδικού Συμπαντικές Διαδρομές. Αυτή την περίοδο γράφει μια νουβέλα τρόμου. Ε-mail του με το οποίο θέλει κανείς να επικοινωνήσει μαζί του είναι το εξής: teof_pask@yahoo.com

αρχή σελίδας

Βαγγέλης Πεταλάς: Ποίηση

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκα το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασα στην παιδαγωγική ακαδημία Μυτιλήνης κι εργάζομαι ως δάσκαλος στο 4ο Δ. Σχολείο Δραπετσώνας. Δεν έχω εκδόσει ποτέ τίποτα από φόβο κι ανασφάλεια. Ελπίζω σ' αυτή τη σελίδα να βρω την Ιθάκη μου χωρίς φυσικά να προσβάλλω την αισθητική της.

.


αρχή σελίδας

Μαρία Πετρίτση: Κριτική Βιβλίου στις "Στάχτες".

Σύντομο Βιογραφικό: Η Μαρία Πετρίτση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε στο Τμήμα Μετάφρασης-Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο ίδιο αντικείμενο στο Πανεπιστήμιο της Mons. Ζει και εργάζεται στο Βέλγιο. Ασχολείται επαγγελματικά με την παρουσίαση λογοτεχνικών βιβλίων από το 2001. Οι καλές τέχνες, η μουσική, η λογοτεχνία και ο χώρος του βιβλίου γενικότερα αποτελούν τα κυριότερα πεδία ενδιαφερόντων της.
Το 2004 άνοιξε την πρώτη ελληνική γκαλερί σύγχρονης τέχνης στις Βρυξέλλες όπου παρουσίασε διάσημα αλλά και λιγότερο γνωστά ονόματα της ελληνικής ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και γλυπτικής. Μέχρι σήμερα στην γκαλερί THEOREMA οι έλληνες καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να προβάλλονται πέρα από τα ελληνικά σύνορα.
Από το 2006 εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπεύθυνη εκδόσεων στη Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας
.

Κριτική της στο περιοδικό μας μπορείτε να διαβάσετε στα τεύχη από το Νο 8 έως σήμερα.

.

αρχή σελίδας

Νέστορας Ι. Πουλάκος: Πεζογραφία

Σύντομο Βιογραφικό: Ο Νέστορας Ι. Πουλάκος γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και δημοσιογραφία, επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα ιστορίας, λογοτεχνίας και κινηματογράφου. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο. Παράλληλα, εκδίδει το περιοδικό τεχνών «Βακχικόν» (www.vakxikon.gr), και διατηρεί στήλη βιβλίου στα λογοτεχνικά περιοδικά «Μανδραγόρας» και «Ο Φαρφουλάς», καθώς και στο περιοδικό «Bang». Διηγήματα και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά. Το 2008 κυκλοφόρησαν οι «Αντιξοότητες», η πρώτη του ποιητική συλλογή από τις Εκδόσεις Ash In Art, ενώ ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε τρεις ανθολογίες ποίησης.

.

αρχή σελίδας

Γ. Πυρόβαλης: Ποίηση

Σύντομο Βιογραφικό: Ο Γ.Πυρόβαλης γεννήθηκε ως Γιώργος Γέργος το Νοέμβρη του 79 στη Σαλονίκη.Σε ηλικία δημοτικού έσχισε από ατύχημα το μέτωπό του και άγγιξε για πρώτη φορά το οστό του κρανίου.Σε ηλικία δημοτικού περπάτησε στους δρόμους της Στουτγκάρδης,ανακαλύπτοντας τα χρώματα και την ισχύη των ανέμων σε ανοιχτούς χώρους.Σε ηλικία λυκείου έπαθε έρωτα και αλκοολική δηλητηρίαση.Προ επταετίας και κατά τη διάρκεια μιας μετακόμισης,τούμπαρε με το αυτοκίνητο,έχοντας στο πίσω κάθισμα τα άπαντα του Ν.Καζαντζάκη.Αργότερα έζησε στα Γιάννενα σαν φοιτητής και μουσικός και δεινός αποστακτήρας στιγμών και βλεμμάτων.Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος στην εξωτική Αιτωλοακαρνανία.

.

αρχή σελίδας

Βαγγέλης Ραπτόπουλος: Συγγραφέας

Ο Bαγγέλης Pαπτόπουλος γεννήθηκε το 1959 στην Aθήνα, όπου σπούδασε παιδαγωγικά και δημοσιογραφία. Έζησε για ένα χρόνο στη Σουηδία (1980-‘81) και ως υπότροφος του International Writing Program για μισό περίπου χρόνο στις HΠA (1984). πρωτοεμφανίστηκε με τη σταδιακά δημοσιευμένη τριλογία H ΓENIA MOY (2003): KOMMATAKIA (1979), ΔIOΔIA (1982), TA TZITZIKIA (1985). Kαι ακολούθησαν: H AYTOKPATOPIKH MNHMH TOY AIMATOΣ (1992), O EPΓENHΣ (1993), EMMONEΣ IΔEEΣ (1995), ΛOYΛA (1997), TO ΠAIXNIΔI (1998), BAΘYΣ KAI ΛYΠHMENOΣ, OΠΩΣ KI EΣY (1999), H AΠIΣTEYTH IΣTOPIA THΣ ΠAΠIΣΣAΣ IΩANNAΣ (2000), MAYPOΣ ΓAMOΣ (2001), AKOYEI O ΣHMITHΣ MHTPOΠANO; (2001), H ΔIKH MOY AMEPIKH (2002), H EΠINOHΣH THΣ ΠPAΓMATIKOTHTAΣ (2003), XAΣAME TON MΠAMΠA (2005), ΛIΓH IΣTOPIA THΣ NEOEΛΛHNIKHΣ ΛOΓOTEXNIAΣ. (2005), ΦIΛOI (2006).
---O EPΓENHΣ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, τα ΔIOΔIA και διηγήματα από τα KOMMATAKIA και τις EMMONEΣ IΔEEΣ στην τηλεόραση - ορισμένα από αυτά σε δικά του σενάρια. TA TZITZIKIA μεταφράστηκαν στα αγγλικά, H AΠIΣTEYTH IΣTOPIA THΣ ΠAΠIΣΣAΣ IΩANNAΣ στα ιταλικά, αποσπάσματα από άλλα του βιβλία και μεμονωμένα διηγήματά του στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, τσέχικα, σερβικά. Δημοσίευσε επίσης μεταφρασμένα αποσπάσματα από τον Hρόδοτο, τον Hράκλειτο και τον Λουκιανό.
---Κατά καιρούς έχει κάνει διάφορες δουλειές, λίγο ή πολύ σχετικές με τη λογοτεχνία και το γράψιμο: σύμβουλος ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας σε εκδοτικούς οίκους («Kέδρος», «Λιβάνης»), τακτικός συνεργάτης εφημερίδων και περιοδικών («Tα Nέα», «Athens Voice», «Έψιλον Kυριακάτικης Eλευθεροτυπίας», «Kλικ»), σεναριογράφος στο σινεμά (H ΦANEΛA ME TO ENNIA) και στην τηλεόραση (O MIKPOΣ HΛEKTPOΛOΓOΣ), σύμβουλος σεναρίων σε τηλεοπτικά κανάλια (ET1, ET2),

.

αρχή σελίδας

Μαρίνα Ροδιά

Σύντομο Βιογραφικό: Οπωσδήποτε γεννήθηκα! Ενα Δευτεριάτικο πρωϊνό κάποιου χιονισμένου Γενάρη. Ο γιατρός είπε στη μάνα μου "Να σας ζήσει η Αντωνία σας!" Ευτυχώς όμως δε με βάφτισαν έτσι, όχι για τίποτ' άλλο, μόνο για τα δώρα που θά 'ταν μονά! Η γιορτή μου ισαπέχει απ' τα γενέθλιά μου κι έτσι εισπράττω τα δώρα μου
κα-νο-νι-κά! Μ' αρέσει η ανατροπή. Παντού. Ιδίως η λεκτική ανατροπή. Θαυμάζω τη δύναμη του Λόγου να ανατρέπει το σύμπαν...Να γυρίσω στο βιογραφικό; Ως τα δεκατρία μου ζούσα ανέμελα στην εξοχή. Μια Δευτέρα -σημαδιακές για μένα οι Δευτέρες!- τα μαζέψαμε οικογενειακώς και ήρθαμε στο μύλο που τα
αλέθει όλα, διάβαζε Αθήνα... Κόντεψα να πάθω κατάθλιψη. Εκλαιγα επι ένα εξάμηνο, τόσο που ο πατέρας μου έλεγε να με πάει στο προηγούμενο σχολείο μου -ήταν αρκετά μακριά, αλλά μπροστά στην υγεία του παιδιού, κλπ κλπ Εκεί ακριβώς, στο εξάμηνο δηλαδή, εγκλιματίστηκα! Μπήκα στη φάση της εφηβίας με τα πάρτυ, τα ραντεβουδάκια και το σινεμά κι άφησα οριστικά πίσω μου τ'ανέμελα παιχνίδια -που τα νοσταλγώ μέχρι τώρα. Σπούδασα κάτι που ήταν πολύ δύσκολο -τότε- έκανα και τη λεγόμενη καριέρα, γέννησα τα παιδιά μου, τέλειωσα απ' όλα τα συμβατικά -επιτέλους! Σήμερα κάνω αυτό που ανέκαθεν μ' άρεσε: Ζωγραφίζω, γράφω, ταξιδεύω, επικοινωνώ!!! Δικτυακός τόπος: http://rodiat7.blogspot.com

.

αρχή σελίδας

Σωτήρης Σελαβής : Ποίηση

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Είναι απόφοιτος της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Γνωρίζει γερμανικά, ιταλικά και λιγότερο αγγλικά. Ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘Ποίηση’ (τεύχη 15, 19 & 23), ενώ το καλοκαίρι του 2003 εκδόθηκε η πρώτη του αυτοτελής ποιητική συλ¬λογή (‘Bleuballet’, εκδόσεις Νεφέλη). Ποίημά του απέσπασε το 2004 την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών συμμετοχών σε πρόγραμμα των British Council και Klandestini. Ασχολείται παράλληλα με τη ζωγραφική και κατά καιρούς έχει παρακολουθήσει μαθήματα σε εργαστήρια ζωγραφικής και ατελιέ.

.

αρχή σελίδας

Σταυρούλα Σκαλίδη: Κριτική, Δημοσιογραφία

 

 

 

.αρχή σελίδας

Νίκος Σουβατζής: Ποίηση

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1977. Ζει στον Πειραιά και εργάζεται ως καθηγητής γερμανικών.

 

.

 

 

αρχή σελίδας

Πέλα Σουλτάτου: Ποίηση

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1977. Γράφει από παιδί και πειραματίζεται σε τρόπους έκφρασης. Στα χρόνια που πέρασαν έχει δοκιμάσει γραφή σε ελεύθερο στίχο, ρίμα, παραμύθια, διηγήματα, και άρθρα. Σήμερα ζει στο Λονδίνο όπου γράφει, ανάμεσα στα άλλα , και κάποια διατριβή στις κοινωνικές επιστήμες.

.

αρχή σελίδας

Κώστας Σπηλιώτης : Λογοτέχνης, Γλωσσολόγος

Σύντομο βιογραφικό: Γεννήθηκε το Μάιο του 1977 στην Καλαμάτα, από την οποία έφυγε το 1996 για να σπουδάσει (Ελληνική Φιλολογία και στη συνέχεια ΜΔΕ στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Μέχρι στιγμής ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

 

.

 

αρχή σελίδας

Αλέξης Σταμάτης: Λογοτέχνης

Βιογραφικό: Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Μετά από ένα χρόνο στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κι έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές. Για την δεύτερη συλλογή του, "Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων" του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το βραβείο ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου. Το 1998 διάβασε ποίηση στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Ποίηση του δημοσιεύθηκε στο βρετανικό λογοτεχνικό περιοδικό Modern Poetry in Translation. Εργάστηκε στην Αθήνα ως αρχιτέκτονας ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες σε θέματα τέχνης και πολιτισμού.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΣΤΑΜΑΤΗ
Ποίηση
Κόσμος Γωνία, Αθήνα, Σοκόλης, 1992. Σελ. 48
ISBN: 960-7210-05-0
Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων, Αθήνα, Καστανιώτης, 1993*
σελ. 56 ISBN: 960-03-1054-8
Απλή Μέθοδος των Τριών, Αθήνα, Καστανιώτης, 1995
σελ. 72 ISBN: 960-03-1350-4
Πυκνό Τώρα, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα 1999
σελ. 80, ISBN: 960-344-622-Χ
*Πρώτο βραβείο Δήμου Αθηναίων σε μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου
Πεζογραφία
Ο Έβδομος Ελέφαντας, Αθήνα, Κέδρος, 1998,
Σελ. 208, ISBN: 960-04-1493-9
Μπαρ Φλωμπέρ, Αθήνα, Κέδρος, 2000, 2η έκδοση 2000
Σελ. 400 ISBN: 960-04-1686-9
Μεταφρασμένα έργα
The Seventh Elephant, Arcadia Books, 2000. μετάφραση: Ντείβιντ Κόνολι Σελ. 208, ISBN: 1-900850-21-4
Υπό έκδοση
Σκορπιός στο συρταράκι (νουβέλα), Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 2001
Όσο πλησιάζω το μέλλον απομακρύνεται, (ποίηση), Αθήνα, το Ροδακιό, 2001.
Βar Flaubert, (μυθιστόρημα) Arcadia Books, 2001. ISBNl 1-900850-57-5
μετάφραση: Ντέιβιντ Κόνολι
Architecture of Interior space and the simple Method of Three, (poetry Collection). [tr.by]: Thom Nairn and Dionysia Zervakou, Endimburg: Dionysia Press, 2001
ISBN: 1-903171-05-9

Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης
Ο Αλέξης Σταμάτης είναι ένας Αθηναίος που έζησε τη μεταμόρφωση της Ελλάδας από μία χώρα της περιφέρειας σε μία χώρα του κέντρου. Οι βαθιές αλλαγές στη δομή της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι άσχετες με την ανάδυση του Αλέξη Σταμάτη ως ενός συγγραφέα -flaneur του αστικού τοπίου και των προσωπικών διαδρομών. Γεννήθηκε το 1960, γιος της Μπέττυς Αρβανίτη, μίας δημοφιλούς ηθοποιού στην Ελλάδα, με σπουδές αρχιτεκτονικής (ακολουθώντας τα πατρικά ίχνη) αλλά με την καρδιά στη λογοτεχνία. Το κοινό που παρακολουθεί την πνευματική κίνηση, γνώριζε τον Αλέξη Σταμάτη από τις ποιητικές συλλογές του, που φανέρωναν ένα παράδοξο, ενίοτε ερμητικό, σκοτεινό, βαθιά ερωτικό σύμπαν. Ήταν ήδη γνωστός ως αρθρογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, όταν ο Αλέξης Σταμάτης έκανε το πέρασμα στην πεζογραφία, όπου, όπως φαίνεται, ήρθε για να μείνει.
Κατά μία έννοια, τα δύο μυθιστορήματα του Αλέξη Σταμάτη, το πρώτο "Ο Έβδομος Ελέφαντας" και το δεύτερο "Μπαρ Φλωμπέρ", εντάσσονται σε αυτό που θα λέγαμε αυθαιρέτως ψυχαναλυτική λογοτεχνία του δρόμου. Η ατμόσφαιρά τους είναι κοσμοπολίτικη και οι διαδρομές του ήρωα από χώρα σε χώρα παραλληλίζονται με τη διαδικασία αποφλοίωσης ως τον πυρήνα της αλήθειας. Ο γοργός ρυθμός και η ερωτική υγρασία συμπλέουν με μία θα λέγαμε ρομαντική μελαγχολία που αδιόρατα μας θυμίζει τους νέους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα που ένιωθαν τον κόσμο τους έκκεντρο σε σχέση με την αστική ζωή. Ο Αλέξης Σταμάτης, όμως, μιλάει για το τώρα με ένα τρόπο αμείλικτο. Ο ήρωας και στα δύο μυθιστορήματά του είναι ένας νέος άντρας που ψάχνει τον εαυτό του, που μουσκεύει τη σκέψη στο ποτό, στη μοναξιά, που παλεύει με την πατρική σκιά, που αφουγκράζεται τη γυναίκα της διπλανής πόρτας η οποία διαρκώς ανανεώνει και διαψεύδει την ελπίδα. Υπάρχει ένα μπωντλερικό spleen που διατρέχει τον λόγο του Σταμάτη, μία ορμητική αύρα που εισβάλει από ένα δωμάτιο του μυαλού για να κυριεύσει το σώμα.
Στον "Έβδομο Ελέφαντα", που είναι περισσότερο μία νουβέλα, ο Αλέξης Σταμάτης διερευνά την αντοχή του λόγου που αναβλύζει με σπασμούς, που σε κινήσεις ζικ-ζαγκ ορίζει τη συνάντηση ενός νεαρού Έλληνα με μία Αγγλογερμανίδα κοπέλα. Αθήνα-Πάρος-Λονδίνο-Μόναχο, ένα κυβιστικό πλέγμα που εμπεριέχει μνήμες, προσδοκίες, φλασμπακ στην νεανική πλήξη και προβολές στο θολό μέλλον. Στο δεύτερο μυθιστόρημά του, το "Μπαρ Φλωμπέρ", ο Αλέξης Σταμάτης ξεδιπλώνει ένα ώριμο, σύνθετο μυθιστόρημα με πολύ πιο στέρεη, αφηγηματική πλοκή. Και εδώ, ο κοσμοπολιτισμός είναι δεδομένος. Παιχνίδια του νου, όπως το μυθιστόρημα μέσα στο μυθιστόρημα, υφαίνουν ένα μετα-μοντέρνο κυνήγι της αλήθειας. Σε αναζήτηση ενός μυστηριώδους συγγραφέα, ο ήρωας εμπλέκεται σε μία σχεδόν αστυνομική πλοκή που μασκάρει επί της ουσίας την αγωνία της αυτο-επιβεβαίωσης και της διάψευσης. Ο Αλέξης Σταμάτης εκπροσωπεί στην Ελλάδα έναν ακόμη ήρωα των βιβλίων του. "Οργώνει" την Αθήνα, ζει στην καρδιά της, αφουγκράζεται τους παλμούς της πόλης, έλκεται από τις μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου στη διάρκεια ενός 24ωρου. Είναι εκπρόσωπος ενός νέου, μητροπολιτικού είδους γραφής, που μέσα στον ωκεανό της ανωνυμίας και του καταιγισμού της πληροφόρησης, επιχειρεί να διασώσει θραύσματα ξεχασμένων κοιτασμάτων. Κατά μία άλλη έννοια, ο Αλέξης Σταμάτης με τα μυθιστορήματά του, που έχουν εκδοθεί στη Βρετανία από τον οίκο "Arcadia", είναι ένας αρχαιολόγος της πόλης, ένας εξερευνητής ενός κοινού ευρωπαϊκού στίγματος στον πλανήτη.
Νίκος Βατόπουλος
Δημοσιογράφος

Τι έγραψε ο Τύπος για τα βιβλία
του Αλέξη Σταμάτη
(αποσπάσματα από κριτικές και συνεντεύξεις)
Κόσμος γωνία, ποιήματα. Αθήνα, Σοκόλης, 1992. Σελ. 48
ISBN: 960-7210-05-0
Είναι μια ποιητική συλλογή όχι συνηθισμένη. Σταματάει τον αναγνώστη και είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Μόνο που για μένα, σε πολλούς στίχους υπάρχει ένας συνδυασμός λέξεων που ξαφνιάζει και δεν αφήνει ένα αισθητικό αποτέλεσμα.
Πάντως όπως σας έγραψα…είναι μια συλλογή αξιόλογη και θα περιμένω με ενδιαφέρον την εξέλιξή σας.

Μίλτος Σαχτούρης
Ποιητής

Απλή μέθοδος των τριών, ποιήματα. Αθήνα, Καστανιώτης, 1995, σελ. 72 ISBN: 960-03-1350-4
Η "Απλή μέθοδος των τριών" είναι ποίηση χωρίς επιφωνήματα. αυτό που μου αρέσει. Εντούτοις η διακριτικότητα τονίζει την ένταση της. αυτό σημαίνει ηθική της ποίησης που για μένα είναι σημαντικό.
Ελένη Βακαλό
Ποιήτρια
Η "Απλή μέθοδος των τριών" είναι μια πολύτιμη ποιητική κατάχτηση και αντίδοτο στη συνθηματολογική ευτέλεια των ημερών…


Χριστόφορος Λιοντάκης
Ποιητής


Πυκνό τώρα, ποιήματα, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 1999. Σελ. 80 ISBN: 960-344-622-Χ
…Η
…Διαβάζοντας το Πυκνό Τώρα του Αλέξη Σταμάτη είχα καμιά φορά την εντύπωση ότι επισκεφτόμουνα το εργοτάξιο της ποίησης. Εκεί που οργανώνονται οι δουλειές της ποίησης, εκεί που βλέπεις ακόμη τα υλικά, εκεί που λάμπουν ακόμη οι πρώτες ύλες. Βλέπεις πως "τα μεγάλα πράγματα λέγονται με μικρές λιγνές/ κουβέντες/ καθώς και με κοφτές ανάσες"…

Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ
Ποιήτρια


… "Ο έβδομος ελέφαντας" είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μυθιστόρημα, τόσο εξαιτίας της ελκυστικής πλοκής του όσο κι εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Αλέξης Σταμάτης δεν περιορίζεται στην απλή έκθεση ενός βιωματικού υλικού που, όπως φαίνεται, το κατέχει και, συνάμα, διακατέχεται απ' αυτό, αλλά του αντιπαρατίθεται, αναμετριέται μαζί του, θέλοντας να το υποτάξεις στις επιταγές μιας προαποφασισμένης αφηγηματικής εκδοχής. Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι το εν λόγω μυθιστόρημα, δεδομένου ότι είναι η πρώτη πεζογραφική κατάθεση ενός ποιητή αποτελεί ένα προσωπικό επίτευγμα αλλά και μια υπόσχεση για άλλες, σημαντικότερες μελλοντικές επιδόσεις.


Κώστας Γ. Παπαγεωργίου
Ποιητής, Κριτικός λογοτεχνίας


Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20-11-1998
Ο έβδομος Ελέφαντας, μυθιστόρημα. Αθήνα, Κέδρος, 1998.
σελ. 208 ISBN: 960-04-1493-9
…Ο συγγραφέας επιλέγει τέσσερις διαφορετικούς χώρους, σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, για να αφηγηθεί το μύθο του: την Αθήνα, την Πάρο, το Μόναχο κι ένα ορεινό χωριό της κεντρικής Ελλάδας. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε είκοσι έξι μικρά κεφάλαια, όσα και τα γράμματα του λατινικού αλφάβητου. Έτσι, οι περισσότερες λέξεις που χρησιμοποιούνται ως τίτλοι γι' αυτά τα κεφάλαια είναι στα αγγλικά, προφανώς για να παραμείνει ο συγγραφέας πιστός στην αρχική του σύλληψη. Η αφήγηση ζωντανή και γλαφυρή, κινείται ανάμεσα σε πρώτο και τρίτο πρόσωπο, η δομή του βιβλίου, αν και κάποιες φορές αποσπασματική, μοιάζει σχεδόν θεατρική.
Η ποίηση του Αλέξη Σταμάτη δεν είναι απούσα από το πρώτο του πεζό. Ο συγγραφέας ακόμη, με σοβαρή πρόσβαση στην κλασική παιδεία δεν φοβάται να κάνει αναφορές, δεν διστάζει να παραθέσει τα απαραίτητα αποσπάσματα για να ολοκληρώσει τον τελικά πολυεπίπεδο μύθο του.


Πέγκυ Κουνενάκη
Δημοσιογράφος


Εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20-9-1998

"Ο έβδομος Ελέφαντας" ως τίτλος ίσως παραπέμπει σε εξωτικά αναγνώσματα και κατά μία έννοια είναι, αφού μιλά για το ταξίδι στην κατ' εξοχήν εξωτική χώρα/ terra incognita: το δαιδαλώδες τοπίο της ψυχής. Ένας ξαφνικός έρωτας φέρνει έναν μοναχικό άνδρα αντιμέτωπο με την πραγματικότητα και τον εαυτό του. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί την πορεία της σχέσης, αλλά κυρίως την ακανθώδη προσωπική διαδρομή του ήρωα προς ένα χιμαιρικό σχεδόν τέρμα…

"Ο Έβδομος Ελέφαντας" είναι μια αναμέτρηση του ήρωα με τους ανεμόμυλους που μαίνονται εντός. Η γραφή του Αλέξη Σταμάτη, πυκνή και ρέουσα, ανατέμνει τον ψυχισμό του ήρωα με χειρουργική ακρίβεια. Πρόκειται για ένα στοίχημα με τη γλώσσα, καθώς το ζητούμενο είναι να αποδοθεί εκείνη η εντός των τειχών πραγματικότητα, οι φευγαλέες στιγμές της αυτοσυνείδησης που είναι κατ' ουσίαν άφατες. το μυθιστόρημα είναι μια πατρίδα σκάκι: ματ με 100 κινήσεις και ο έβδομος ελέφαντας είναι δικός σου.


Σταυρούλα Παπαδημητρίου
Δημοσιογράφος


Περιοδικό BEST SELLER, τεύχος 20

"This is the first novel by prize-winning Greek poet who is also an architect and cultural essayist. The blurb says "he is one of the leading young Greek writers of his generation" and you can see why. He is daring, assured, clever but compassionate, and my guess is he is sharpening up for the big league.
The Seventh Elephant is a post-modernist work with the usual techniques of the idiom: multiple narrators and points of view, zig-zagging time-structure, rapid switching of narrative tenses…"
"…The novel's subject matter and Cubist narrative techniques are reminiscent of that alarming series of Paintings Picasso did in the late 1930's of women with faces pointing jaggedly off in all directions…"
"…A powerful and very skilful piece of work. I found myself reading on compulsively, believing what I read, and wanting more".


Alex Martin
Δημοσιογράφος


Eφημ. SCOTLAND ON SUNDAY, 17-12-2000
Για τον Έβδομο Ελέφαντα
…What is interesting here is the elegance of the writing and the skiful drawing of character,. Like Dickens in Great Expectations, if the comparison is not too far-fetched, Stamatis succeeds here in making sympathetic a central character who is in many ways repulsive. Or like Lawry in Under the Volcano, in making us interested in that essentially boring person the far-gone alcoholic. I wouldn't want to suggest that Stamatis is a fine a writer as Dickens or Lawry, but this is a first novel, and to show such skill promises much for future work.


Simon Darragh
Δημοσιογράφος


Περιοδικό LONDON MAGAZINE, 1. 2001

Why we liked and published The Seventh Elephant
The aspect of The Seventh Elephant that I liked best when I read it was its filmic quality n I could visualize the people and the places. Yes, lid been to Greece several times to different cities and explored the depths of the countryside. But it is more than that. As live said, I can become the people because of the way Alexis portrays them.
I felt The Seventh Elephant taught me something about dependency and relationships. It doesnit happen often, but when I read a book from which live learned something, Iim filled with admiration and gratitude to the author. I became enamoured with this book. I havenit read Bar Flaubert yet, but Iim sure Iill love it just as much.


Richard Bates
Managing Director, "Arcadia Books"


Μπαρ Φλωμπέρ, μυθιστόρημα, Αθήνα, Κέδρος, 2000 Σελ. 400
ISBN: 960-04-1686-9.
Το Μπαρ Φλωμπέρ, το βρίσκω εξαιρετικά επιτυχημένο, συνεπές, σοβαρό, καλογραμμένο, ευθύβολο. Πρόκειται για βιβλίο πεζογράφου με τον ποιητή στο φόντο, κι αυτό το αναφέρω ως μεγάλο προτέρημα…"
Βασίλης Βασιλικός
Συγγραφέας, Έλληνας Πρέσβης στην U.N.E.S.C.O.
… Το κομμάτι που διαδραματίζεται στη Φλωρεντία και στη γύρω περιοχή. Εκτός των άλλων περιλαμβάνει μερικές εξαίσια ονειρικές, σαγηνευτικά παράδοξες εικόνες, που μας θυμίζουν ότι ο Σταμάτης είναι και ποιητής. Ιδιαίτερα ωραίο είναι και το τελευταίο κεφάλαιο, με σκηνικό την Αρκαδία…
…Ο Αλέξης Σταμάτης στράφηκε σχετικά όψιμα στην πεζογραφία και ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν εκφράζει το λογοτεχνικό ήθος των περισσότερων συνομηλίκων των πεζογράφων (γενιά του '80 ), αλλά μάλλον το αίτημα για μια νέα εσωτερικότητα και για ένα θεματολογικό άνοιγμα, που χαρακτηρίζει τα γραφτά νεώτερων συγγραφέων. Με το Μπαρ Φλωμπέρ δεν μας έδωσε απλώς μια συναρπαστική ιστορία, αλλά ένα στοχαστικό μυθιστόρημα με πλατύ ορίζοντα, ένα κείμενο που ανασαίνει τον σύγχρονο κόσμο…
Δημοσθένης Κούρτοβικ
Συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας


Εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 25-11-2000

"… Το Μπαρ Φλωμπέρ είναι ένα καίριο βήμα για την κατάκτηση της τεχνικής του μυθιστορήματος. Είχα πολλά χρόνια, πολλά, να συναντήσω τέτοια μυθιστορηματική αρτιότητα σε ελληνική γραφή. Το μυθιστορηματικό τάλαντο μοιάζει να είναι σπάνιο…"


Χρήστος Γιανναράς
Συγγραφέας, καθηγητής Φιλοσοφίας

…Ο Αλέξης Σταμάτης δεν διστάζει ν' αποτίσει φόρο τιμής στο αστυνομικό μυθιστόρημα με καλλιτεχνικό δόλωμα, τύπου Όλιβερ Μπανκς ή Μάρτιν Πέιτζ, στη "Μανία με τον Καραβάτζο" και στον "Άνθρωπο που έκλεψε την Τζοκόντα" αντίστοιχα. Κάνει στάσεις αναφοράς στα "Χαρτιά του Άσπερν" του Χένρυ Τζαίημς, παρότι αντεστραμμένα (εκεί γνωρίζουμε την τύχη του συγγραφέα και αγνοούμε την τύχη του χειρογράφου), στα αινιγματικά κρυπτογραφήματα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, καθώς και στα γλωσσικά θραύσματα του Τζέημς Τζόυς. Αρραβωνιάζει τους Αμερικανούς "μπήτνικ" της δεκαετίας του '50 με τον "καταραμένο" Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ της δεκαετίας του '70 . Συμφιλιώνει την πεζογραφία με την αρχιτεκτονική…
…Η Βαρκελώνη, η Φλωρεντία και το Βερολίνο δεν αποτυπώνονται ως ταξιδιωτικά ενσταντανέ. Συνδιαμορφώνουν την εξέλιξη της ιστορίας…
Το Μπαρ Φλωμπέρ είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα ένα λογοτεχνικό παλίμψηστο, μοναδικό για την Ελληνική λογοτεχνική παραγωγή. Ο αναγνώστης εισδύει με ευκολία στα διαδοχικά επίπεδα. Το μυθιστόρημα αρχίζει ως μια προσωπική αναζήτηση, συνεχίζεται ως μια αστυνομική ιστορία με καλλιτεχνικό μανδύα, εξελίσσεται σε μια περιπλάνηση στο ευρωπαϊκό τοπίο του τέλους του 20ου αιώνα, για να καταλήξει με μια απρόβλεπτη ανατροπή.


Πέτρος Τατσόπουλος
Συγγραφέας


Περιοδικό VOGUE, 9.2000

To "Mπαρ Φλωμπέρ" είναι ένα μυθιστόρημα κατεξοχήν υπαρξιακό, το οποίο πέρα από την αναζήτηση της προσωπικής πορείας του ήρωα του, θέτει και τα ζητήματα της ματαιότητας που διακατέχει έναν σύγχρονο ευαίσθητο δυτικό. Ενδεικτικές είναι οι στιγμές που ο Γιάννης πλημμυρίζει από αισθήματα ματαιότητας και ανημπόριας, αισθήματα που θα τον αναγκάσουν να επιλέξει το ρίσκο από την ασφάλεια.
το δύσμορφο χέρι του, η αναπηρία του, δηλαδή η "διαφορά" του θα είναι αυτή που θα τον βγάλει από το αδιέξοδο, αυτή που θα τον τρέψει από παρατηρητή, παθιασμένο αναζητητή και σχολιαστή σε δημιουργό.


Αργυρώ Μαντόγλου
Συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας


Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, 12-2000

… "Όλα άρχισαν το '96. Ήταν μια καθοριστική χρονιά για μένα, με ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Σταμάτησα να δουλεύω ως αρχιτέκτονας κι άρχισα να γράφω, να κάνω σιγά σιγά αυτό που θέλω. Το πρώτο μυθιστόρημα μου προέκυψε, έβγαινε μόνο του". Το Μπαρ Φλωμπέρ που ακολούθησε "ήταν ένα πιο οργανωμένο έγκλημα. Αποτελείται από πράγματα που με απασχολούσαν και ήταν εντελώς ανεξάρτητα μεταξύ τους. Από την αρχιτεκτονική ως τις ευρωπαϊκές πόλεις που γνώρισα, την αναζήτηση του πατέρα ως προτύπου, τους καλλιτέχνες - σύμβολα που με έχουν σημαδέψει από όλες τις χώρες, σε όλες τις τέχνες. Τα μυθιστορήματα με ταξιδεύουν. Αγαπώ αυτά τα ταξίδια, είναι για μένα η δέκατη μούσα, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης. Και υπάρχει μια αντίφαση σ' αυτό. Ενώ αγαπώ το σπίτι μου, την πόλη μου, έχω μια τάση να το σκάω, να ταξιδεύω, για να έχω μετά την απόλαυση της επιστροφής. Οδυσσειακό…Δικτυακός τόπος: http://alexistamatis2.blogspot.com
.

αρχή σελίδας

Ελένη Στασινού: Λογοτεχνία

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτικές Eπιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Eπιχειρήσεων. Έργα της είναι οι ποιητικές συλλογές “Oι οδύνες της μετάλλαξης” εκδόσεις Δίφρος και “Πιο πέρα” εκδόσεις Ergo, καθώς και τα μυθιστορήματα “H κουμπάρα η Mαργαρίτα” εκδόσεις Mπουκουμάνη, “Aπόδραση προς το φως” εκδόσεις Πύρινος κόσμος, και “O Στέφανος του ελαιώνα” (εκδόσεις Όμβρος. Aπό τις εκδόσεις Eμπειρία Eκδοτική κυκλοφορούν τα βιβλία “H Aγία πόρνη της καρδιάς του”, “H αυτοκρατορία των δήθεν”, “Oντισιόν”.

.

αρχή σελίδας

χάρη σταθάτου : Πεζογραφία

Σύντομο Βιογραφικό: Εκδίδει ( εκδόσεις Kάλβος, Kέδρος, Aπόπειρα – Eπίλογος, Aντί ) από τό 1980. Εκδομένα και ανέκδοτα βιβλία της όπως και, πολύ λίγες προσωπικές, πληροφορίες περί αυτής:
δικτυακός τόπος www.apolitistes-technes.com

.

.

.

.

αρχή σελίδας

 

Μιαχάλης Στειακάκης: Ποίηση

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Είναι εκπαιδευτικός και κατοικεί στην Ερμούπολη. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στα ‘’Ροδιακά Γράμματα’’ (Ρόδος 2006).

.

.

αρχή σελίδας

 

Νικόλαος Σφαμένος: Ποίηση

Σύντομο Βιογραφικό: Μυτιλήνη. Σπουδές Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Δημοσιεύσεις: Περιοδικά «Ίαμβος», «Νέα Αριάδνη» και Φοιτητικά Περιοδικά.

.

 

.

αρχή σελίδας

Γιώργος Τζεβελεκάκης: Ποίηση

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 όπου και σπούδασε νομικά και δημοσιογραφία. Έχει εκδώσει δυο βιβλία με ποιήματα: "Ποίημα" (1983) και "Όπως τα πετρώματα" (1986, Εκδ. Πλέθρον).

 

 

 

αρχή σελίδας

Ιωάννης Τσιουράκης : Ποίηση

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκα κοιτάζοντας ουρανό. Με μάτια καστανά άπλωσα στους δρόμους του χρώματα. Για τούτο αγάπησα τα χρώματα του Φθινοπώρου. Οκτώβρης του ’76 ήταν, στις 15 του, στην πόλη Κούρσελ του Βελγίου. Δε ρώτησα αν έβρεχε, όμως λατρεύω τις βροχερές ημέρες από πάντα. Έμαθα να πλάθω εικόνες, έμαθα ακόμα να κλέβω σταγόνες της βροχής, ν’ αραιώνω τα χρώματα στην παλέτα, όμως δεν έμαθα ποτέ να ζωγραφίζω. Προσπαθώ να τις γράφω. Ερωτεύθηκα το θέατρο. Ο έρωτας μου μ’ ανέβασε στην σκηνή, η αγάπη μου με κατέβασε. Έμεινα στα πίσω από τα φώτα.
Έμαθα ακόμα στα μάτια να κοιτάζω τους ανθρώπους, να κάνω βουτιά στα εντός τους κρυμμένα λόγια. Μου έμαθαν να μιλώ, και κάποιες που δεν κατάφερα φορές να μιλήσω, έμαθα τον τρόπο να κλαίω. Έκλαψα. Έμαθα να ονειρεύομαι. Τα πιο μεγάλα όνειρα, τα κάνεις όταν νιώθεις πως όλα έχουν δυσκολέψει πολύ. Έκανα όνειρα μεγάλα. Δεν έμαθα να οδηγώ και να καπνίζω μήτε και να προσέχω έμαθα. Μάτωσα πόσες φορές γόνατα και χέρια απ’ τα πεσίματα μα εξακολουθώ ν’ ανεβαίνω σε δέντρα, σε βουνά και σε σύγνεφα. Σ’ εκείνα τα τελευταία, πρέπει γερά να κρατιέσαι,
γιατί καμιά φορά ξεμακραίνουν απότομα και πέφτεις, όπως κι απ’ τα όνειρα.

Θα με βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://hxosplagiosmonos.blogspot.com/
Ποιήματά έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά: Εξώπολις (τεύχος 12-13, Χειμώνας 1999) Απόπλους (τεύχος 28, Χειμώνας 2003 / τεύχος 31 & 32, Φθινόπωρο 2004 / τεύχος 33 & 34, Χειμώνας & Άνοιξη 2005, τεύχος 37 - 38, Φεβρουάριος 2006 / τεύχος 35 - 36, Νοέμβριος 2006 / τεύχος 39 - 40, Μάιος 2007) Ρωγμές (τεύχος 8, Απρίλιος 2008)
Τον Μάιο του 2008 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή «Ήχος Πλάγιος. Μόνος…» από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος

αρχή σελίδας

Μάκης Τσίτας: Δημοσιογράφος - Λογοτέχνης

Σύντομο Βιογραφικό: γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα κι εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων. Κείμενά του (διηγήματα,θεατρικά,ποιήματα), συμπεριλήφθηκαν σε ανθολογίες και δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μονόπρακτά του «Στην πλατεία» και «Η τηλεόραση» παίχτηκαν στο Θέατρο των Καιρών σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη. Διηγήματά του μεταφράστηκαν στα γερμανικά, στα ισπανικά, στα αγγλικά, στα εβραϊκά, στα σουηδικά και στα φιλανδικά. Έχει γράψει εφτά βιβλία για παιδιά («Τ’ όνομά μου είναι Δώρα», Ελληνικά Γράμματα - «Η Δώρα και ο Οδυσσέας», Ελληνικά Γράμματα - «Δε μου αρέσει το γάλα!»,Ψυχογιός - «Ποιανού είναι αυτή η σούπα;», Ψυχογιός - «Ο Κοκκινούλης», Κάστωρ - «Οι Φίλοι», Ψυχογιός - «Βρες ποιος είμαι!», Ελληνικά Γράμματα) κι ένα βιβλίο για μεγάλους («Πάτυ εκ του Πετρούλα», Καστανιώτης)

αρχή σελίδας

Γιάννης Φαρσάρης: Λογοτεχνία

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα το 1973. Σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ζει στο Ηράκλειο Κρήτης και εργάζεται ως Καθηγητής Πληροφορικής. Από το 1999 δημοσιεύει διηγήματα και κείμενα για το διαδίκτυο σε περιοδικά και εφημερίδες, ενώ μετέχει στην Ομάδα Έκδοσης της εφημερίδας «Τέταρτο Μάτι» [www.4mati.gr]. Το “Johnnie Society” είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Διατηρεί ιστολόγιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.johnnie-society.org

 

 

 

αρχή σελίδας

Χρήστος Φασούλας: Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκα τον Αύγουστο του ’61 στον Αλμυρό Βόλου. Σε ηλικία 16 ετών εγκαταστάθηκα στην Αθήνα, όπου τελείωσα το λύκειο κι ύστερα την Πάντειο. Μολονότι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, προτίμησα τις... αθλητικές (μικρός ήμουν, δεν ήξερα –και δε ρώτησα κιόλας). Έτσι το 1983 πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία και το αθλητικό ρεπορτάζ. Είμαι μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1993, έχοντας εργαστεί σε όλα τα μέσα - έξω (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση). Με το μπλα μπλα, ωστόσο, δεν τα πάω και τόσο καλά κι έτσι το γράψιμο είναι αυτό που με κέρδισε. Αυτή την εποχή εργάζομαι στο «Θέμα», αλλά πιο πολύ… στο σπίτι, όπου και λάπτοπ έχω και πι-σι και –εξυπακούεται- ADSL (που «τρέχει» πολύ το Ίντερνετ, οπότε δε χρειάζεται να τρέχω εγώ κάθε μέρα από την Καλλιθέα στο Μαρούσι). Ο Έρωτας δεν κάνει για πιλότος είναι το πρώτο μου βιβλίο (στα 44 μου το ’γραψα –κάλλιο αργά παρά ποτέ), αλλά σίγουρα δε θα ’ναι και το τελευταίο. Την υγειά μας να ’χουμε μόνο. Για να μάθετε περισσότερα, απέχετε ένα κλικ μακριά: http://www.fasoulasonline.com

.

αρχή σελίδας

Γιάννης Φιλιππίδης: Λογοτέχνης

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά κι απέκτησε την πρώτη του γραφομηχανή στα οκτώ του χρόνια –προς κατάπληξιν γονέων και δασκάλων– κι από τότε δεν σταμάτησε να γράφει. Σπούδασε Υποκριτική Τέχνη στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρίτσου. Εργάστηκε ως ερευνητής αγοράς, ως γραφίστας και παράλληλα στο θέατρο από το 1991 έως σήμερα. «Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις AΓKYPA.

.


αρχή σελίδας

Στράτος Φουντούλης: Εικαστικός

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε το 1954 στην Κάλυμνο, μεγάλωσε στην Νότιο Αφρική και στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Ελάχιστα κείμενά του έχουν δημοσιευτεί, και εκδίδει στο διαδίκτυο το περιοδικό που διαβάζετε. Περισσότερα γι' αυτόν μπορείτε να μάθετε στις εικαστικές του ιστοσελίδες.

.

 

αρχή σελίδας

Κώστας Χατζηζαμάνης: Πεζογραφία

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη όπου και ανδρώθηκε. Από το 1998 ως το 2002 σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Το 2003 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Westfälische Wilhelms-Universität Münster της Γερμανίας ενώ ένα χρόνο αργότερα άρχισε την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής στον τομέα της Βυζαντινολογίας. Από το 2005 εργάζεται ως επιστημονικός βοηθός στο Seminar für Byzantinistik του ανωτέρω Πανεπιστημίου. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία και το γράψιμο.

.

αρχή σελίδας

Πάτροκλος Χατζηαλεξάνδρου: Ποίηση, πεζογραφία

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1960 και μεγάλωσα στην Ανάβυσσο, όπου πήρα και τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Τέλειωσα το γυμνάσιο στην Κερατέα και τέλειωσα επίσης τεχνικό και μετά ΤΕΙ με ειδικότητα μηχανικού κλωστοϋφαντουργού, στον Πειραιά. Γράφω από έφηβος. Είμαι χωρισμένος με 3 αγοράκια. Τώρα εργάζομαι σε τυπογραφική εταιρεία, μένω στην Αθήνα, προσπαθώ να μένω ασυμβίβαστος, χωρίς να το καταφέρνω πάντα, λατρεύω τη ποίηση, μα γράφω κυρίως πεζά.
----Ασχολήθηκα και με πολλά σπορ μα τώρα πια μόνο με τα ...εγκεφαλικά (σκάκι, μπριτζ), αλλά ερασιτεχνικά. Λατρεύω επίσης τους Κούντερα, Μάρκες, Καλβίνο, Κινγκ και τους Καβάφη, Καββαδία, Καρυωτάκη κι Ελύτη.
----Διατηρώ δικό μου διαδικτυακό χώρο
(www.peri-grafis.com) κι αγαπώ να τον εμπλουτίζω όσο πιο συχνά μου επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος μου.

.

αρχή σελίδας

Σεραφείμ Χατζόπουλος: Λογοτεχνία

Σύντομο βιογραφικό: Γεννήθηκε στο χωριό Βαρδαλή της Φθιώτιδας στις 25 Μαρτίου του 1944, εφτά μήνες πριν φύγουν οι Γερμανοί από το Θεσσαλικό κάμπο.
Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και το 1963 το Γυμνάσιο Δομοκού. Στο Γυμνάσιο διακρίθηκε ιδιαίτερα στο μάθημα των Ελληνικών, Αρχαίων και Νέων.
Όταν για πρώτη φορά το 1958 μαθητής της Γ΄ τάξης του οκτατάξιου Γυμνασίου Δομοκού, επηρεασμένος από τον Κυπριακό απελευθερωτικό αγώνα, έγραψε λίγους στίχους για τη Κύπρο μας, δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να ασχοληθεί σοβαρά με την ποίηση και γενικότερα με τη λογοτεχνία. Βέβαια στην τελευταία τάξη έγραψε έμμετρη μετάφραση των χορικών της Αντιγόνης του Σοφοκλή και η εργασία του εκείνη επαινέθηκε τόσο από τους καθηγητές του.
Το 1964, σπουδαστής στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Λάρισας, δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στην εκεί τοπική εφημερίδα «Θεσσαλικά Νέα» και μελέτησε με πραγματικό πάθος Ελληνική και ξένη ποίηση και πεζογραφία.
Παράλληλα, γνωρίζοντας τον Ευάγγελο Παπανούτσο, γενικό Γραμματέα τότε του Υπουργείου Παιδείας και παρακινούμενος απ’ αυτόν, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανάγνωση φιλοσοφικών κειμένων.
Από τον Οκτώβριο του 1965 μέχρι και το Μάρτιο του 1968 υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο Κιλκίς κι εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει θεωρητικά πολιτικά κείμενα .
Αργότερα, στα δέκα χρόνια που υπηρέτησε ως δάσκαλος στην περιοχή των Αγράφων της Ευρυτανίας, πέρασε στα ποιήματά του την ομορφιά της φύσης και την μοναξιά.
Την περίοδο 1976-1981 που υπηρετούσε στο χωριό του Βαρδαλή, δημοσιεύτηκαν ποιήματα του και πεζά στα λογοτεχνικά περιοδικά «Φθιωτική Σκέψη», «Πνευματική Ρούμελη» και στις τοπικές Εφημερίδες «Τα Νέα του Δομοκού» και « Φωνή της Όθρυος»
Παράλληλα το 1977 με πρωτοβουλία του τότε Δομοκίτη Βουλευτή Λεωνίδα Γαλλή,
μαζί με άλλους συνεπαρχιώτες, ίδρυσε τον ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΔΟΜΟΚΟΥ στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου κατείχε τη θέση του ειδικού Γραμματέα.
Ο Λαογραφικός Όμιλος, μέχρι τώρα έχει εκδώσει 13 τόμους των «ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΔΟΜΟΚΟΥ» και ο Σεραφείμ Χατζόπουλος είναι τακτικός συνεργάτης δημοσιεύοντας σε διάφορους τόμους του όλου έργου, ποιήματα, χρονογραφήματα, λαογραφικά διηγήματα και ιστορικά κείμενα.
Από το 1981 μέχρι και το 2002 που συνταξιοδοτήθηκε, υπηρέτησε σε Σχολεία του Ευόσμου Θεσσαλονίκης και από αυτά τα 20 χρόνια ως Διευθυντής 12/θεσίων σχολείων.
Τα πρώτα εννιά χρόνια της Θεσσαλονίκης ήταν μια περίοδος, όπου ένας ανυπόταχτος επαρχιώτης, που έζησε τα περισσότερα χρόνια του ατενίζοντας τον απέραντο Θεσσαλικό κάμπο ή τριγυρνώντας κάτω από τα έλατα των βουνών της Ρούμελης, προσπάθησε να προσαρμοστεί και να γνωρίσει πρόσωπα και πράγματα της πόλης.
Την περίοδο 1990- 1998 ήταν μέλος της τριμελούς συντακτικής επιτροπής του περιοδικού του Δήμου Μενεμένης «ΜΕΝΕΜΕΝΗ» και υπεύθυνος για τις σελίδες, επικαιρότητα-παιδεία και λογοτεχνία , όπου δημοσίευσε πολιτικά κείμενα, θέματα που αφορούσαν το χώρο της παιδείας καθώς επίσης και ποιήματά του.
Το 1996 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΙ ΚΥΚΛΟΙ» σε χίλια αντίτυπα . Το έργο έγινε δεκτό με ευμενή σχόλια
Παράλληλα έχει έτοιμη νέα ποιητική συλλογή με τον τίτλο «ΔΙΑΦΥΓH» που θα εκδοθεί μέσα στην επόμενη άνοιξη (2008) και περιλαμβάνει ποιήματα μιας ολόκληρης τριακοπενταετίας (1970-2005), ξεκινάει δηλαδή από την περίοδο της δικτατορίας και φτάνει σχεδόν στο σήμερα.
Ο Σεραφείμ Χατζόπουλος είναι μόνιμος κάτοικος Ευόσμου Θεσσαλονίκης και έχει τρία παιδιά και τρία εγγόνια.

.

αρχή σελίδας

Κατερίνα Χρυσανθοπούλου: Πεζογραφία

Σύντομο βιογραφικό: Η Κατερίνα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι πτυχιούχος Πληροφορικής και Αγγλικής Φιλολογίας, έχει εκπαιδευτεί στην ψυχοθεραπευτική μέθοδο της Βιοσύνθεσης και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γνωσιακή Επιστήμη. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στους τομείς της γλωσσικής τεχνολογίας και των γνωσιακών δεξιοτήτων. Δραστηριοποιείται στον κλάδο της μετάφρασης και της διερμηνείας. «Η Γυναίκα που έγραφε για τον άντρα» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

.

αρχή σελίδας

Λίτσα Χατζοπούλου: Έρευνα, Αισθητική, Φιλολογία.

Σύντομο βιογραφικό: Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1967. Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν. Κρήτης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στη Νεοελληνική Φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας (1996-2002) και Αισθητική του Τμήμα Φιλοσοφίας του Παν/μίου Κρήτης (2004-2005). Υπήρξε μόνιμη συνεργάτις της εφημ. Ο Μίτος (Δεκ. 2003-Ιούλιος 2004), όπου είχε την επιμέλεια της στήλης για την κριτική βιβλίου, για την ιστορία της Κρήτης, και για τα αφιερώματα του «Κρητοδρομίου». Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο άπτεται ζητημάτων νεοελληνικής φιλολογίας (ιδίως της περιόδου του Ελληνικού Ρομαντισμού) και ιστορίας. Έχει δημοσιεύει βιβλία και άρθρα για τη φιλολογία του 19ου και του 20ου αι., έχει επιμεληθεί τρείς επίτομες ανθολογίες για την ποίηση και την πεζογραφία του Α. Ρ. Ραγκαβή και του Βιζυηνού και μία για το λογοτεχνικό και κριτικό έργο του Σπ. Βασιλειάδη.

 
αρχή σελίδας

ΣΤΕΙΛΤΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ

Αγαπητοί αναγνώστες,
Μπορείτε να στείλετε κείμενά σας στο stachtes@2stratos.com συνοδευόμενα από ένα σύντομο (προαιρετικό) βιογραφικό. Κάποια φωτογραφία που να σας εκφράζει είναι επίσης καλοδεχούμενη. Χαρακτηρίστε τα κείμενά σας, είτε σαν ποίηση, πεζό, δοκίμιο κ.α. Μπορείτε βεβαίως να τα στέλνετε και άτιτλα!
Κάποια κείμενά σας μπορούν να δημοσιευτούν στην κύρια σελίδα κάποιου τεύχους αν το κρίνουμε εμείς, και μετά από έγκριση δική σας.

αρχή σελίδας

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright©Logo - contents may be copied. Editor, Designer-Owner : visual artist Stratos Fountoulis / copyright©Λογότυπο "Στάχτες" -τα κείμενα μπορούν να αντιγραφούν. Υπεύθυνος έκδοσης και σχεδίασης ο Στράτος Φουντούλης

 

Εδρα Περιοδικού: Βρυξέλλες / Brussels, Belgium